over

Gemaal De Lynden is naast De Cruquius en De Leeghwater één van de drie gemalen die in de jaren tussen 1849 en 1852 het Haarlemmermeer droog pompten. Dit industriële rijksmonument was uitgerust met een stoommachine van 360 pk en acht zuigerpompen. Door de jaren heen is het gemaal regelmatig aangepast en gemoderniseerd. Zo werden in 1878 de stoomketels vervangen en werd later de oorspronkelijke stoomaandrijving vervangen door twee stoomgedreven centrifugaalpompen. In 2005 werd het oude gemaal definitief vervangen. Het in neogotische stijl gebouwde oude gemaal kwam vervolgens leeg te staan, waarna BOEi zich heeft ingezet voor de restauratie en herbestemming van dit industriële erfgoed.
2 maart 2015 openden Ronald en Tamara Kunis de deuren van het gerestaureerde ketelhuis en werd Restaurant Bij Qunis een feit.

Onze keuken

Ronald Kunis heeft zijn sporen de afgelopen jaren op culinair vlak verdiend en heeft in diverse (sterren) restaurants gewerkt in onder andere Londen en New York. Voordat het avontuur in Lijnden begon heeft hij gewerkt als executive chef bij Restaurant De Kas in Amsterdam. Tamara Kunis richt zich achter de schermen met name op de marketing- en sales kant van het restaurant.

De keuken van restaurant Bij Qunis is georiënteerd op groente, het liefst zoveel mogelijk uit de eigen tuin. Vegetariërs en veganisten vinden bij Restaurant Bij Qunis dan ook zeker wat zij zoeken. Daarnaast wordt er veel gewerkt met lokale (seizoen) producten. Verse producten, kwaliteit op het bord en in het glas, dat is waar het Bij Qunis om draait.